Op weg naar een MVO-zelfverklaring

Paree is actief bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het bedrijf wil daarover ook verantwoording afleggen en zorgen dat nieuwe duurzaamheidsissues worden opgenomen in het beleid.

Milieubarometer

In 2009 begon Paree begon met het in kaart brengen van hun Milieu-impact. Ze gebruiken de Milieubarometer om hun CO2-footprint te bepalen en om te zien of de milieubelasting en bijbehorende kosten in het bedrijf dalen.

ISO 26000 en MVO-balans

Paree zocht daarna verder hoe ze MVO handen en voeten kon geven. Aan de hand van ISO 26000 heeft ze toen vastgesteld wat de belangrijke MVO-thema’s voor het bedrijf zijn. Het zwaartepunt ligt bij:

  • milieu
  • arbeidsvoorwaarden
  • duurzaam inkopen

Voor het monitoren van de MVO-voortgang ging Paree aan de de slag met de MVO-balans. De belangrijkste milieu-indicatoren nemen ze over uit de Milieubarometer. Voor de andere MVO-thema’s was het meer zoeken om passende indicatoren te vinden. De voorbeeld-indicatoren-winkel in de MVO-balans, die is geordend aan de hand van de ISO 26000, hielp hierbij.

In eerste instantie had Paree meer dan 40 indicatoren geselecteerd. Samen met Stimular werd de lijst nog eens tegen het licht gehouden. Door het verminderen van overlap en beoordelen van relevantie werd de lijst teruggebracht tot ongeveer twintig indicatoren. Voor de meeste indicatoren zijn ook al waarden over de afgelopen jaren ingevuld zodat de stoplichtkleuren (rood-oranje-groen) direct laten zien of Paree haar ambitie haalt.


De MVO-balans maakte MVO voor ons behapbaar en meetbaar.
Jan Baaijens, KAM-manager bij Paree bv